BME

#LINK{doodle.com/poll/nmvppadqagcznb72#}

Épszerk Klub - november 2.

Az ÉSZERK KLUB soron következő alkalma a tetőfedések területét érinti, így elsősorban az ÉPSZ3 félévet teljesítő hallgatók számára jelenthet az órai anyagot kiegészítő, érdekes információkat. E félévben sajnos négy szerdai nap, és ezzel négy szerdai előadás is elmarad, ezek hiányát - legalább részben - a 2017. november 2.-i, FÉMLEMEZ TETŐFEDÉSEK témájú Épszerk Klub keretében próbáljuk meg pótolni.
Előadónk Nemere Judit, okleveles építőmérnök, a PRFEA Hungária ügyvezetője.
Téma a kiselemes (pikkelyes, zsindely, cserepes-) lemezekkel készített héjalások, illetve a korcolt fémlemez szalagfedések, de nem maradnak ki a sík nagytáblás, átforduló tető/homlokzatburkolási megoldások sem!
Az előadás időszerűségét az is erősíti, hogy az elmúlt héten lezajlott nemzetközi, \"Év Tetője\" (világbajnokságon) Stang Ákos bádogos mester világbajnok lett, míg Kujbus Mihály és ifj. Puskás András döntős szereplésükkel értek e sikert, melyhez ez úton is gratulálunk! Az egyes fedési elemek, azok rögzítői kézzel fogható közelségben lesznek, és a jelenlévők hozzáférést kaphatnak részletterv gyűjteményekhez is.
Minden érdeklődőt tisztelettel várunk a tanszéki könyvtárban, 17,00 órakor!
DL info PLAKÁT
Horváth Sándor

Épszerk Klub - április 20.

Az Épszerk Klub következő alkalma a Kálvin Square Irodaház beltéri zöldfalának megtekintése. Az időpont: 2017. április 20., 17,30. Találkozó a helyszínen. A rendezvény a ZÉOSZ-szal (Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége) közösen szerveződik, így lehetőség adódik más szakmákkal való véleménycserére is. A szakmai vezetést Kiss Márton okleveles tájépítész-mérnök tartja, aki a zöldfalat tervező és kivitelező MaPa (Mohány és Páfra Kft.) társalapítója és vezetője. További információk és képek a www.zeosz.hu honlapon.
Horváth Sándor
DL info PLAKÁT

Épszerk Klub - április 6.

E héten zajlik a CONSTRUMA építőipari szakvásár, mely a hazai építő- és építőanyag ipar legnagyobb seregszemléje. A gyártók általában itt mutatják be újdonságaikat, de bármilyen konzultációra jó lehetőség nyílik.
Egy céltudatos vásárlátogatást elősegítve, 2017. április 6-án, csütörtökön 14 órától vezetett kiállítás látogatást szervezünk, melyen célirányosan keresünk fel szakmai érdekességeket, információkat nyújtó gyártókat.
Találkozó 13,55-kor a Budapesti Vásárközpont belső főbejárati előcsarnoka előtt, vagy rossz idő esetén az előcsarnokban.
A közös szakmai sétához jelentkezés szükséges a ksomogyi@epsz.bme.hu címen. Az adott alkalommal 20 fős csoporttal lehetséges a bejárás, és a jelentkezési sorrend számít...
A részvétel feltétele, hogy BME hallgatóként regisztrálni kell, melyre elektronikus ingyenes belépőjegyet küldenek.
Természetesen egyéni kiállításlátogatás is lehetséges, sőt ajánlott, és érdemes figyelni a csatlakozó kiegészítő szakmai rendezvényekre is.

Horváth Sándor

Épszerk Klub - március 2.

Az első, 2017. március 2.-i alkalom témája eltér az eddig megszokott építkezés-anyag-szerkezet-technológia sorozattól;egy olyan beszélgetésre hívjuk az érdeklődőket, ahol a TDK-val kapcsolatos sikerek, eredmények, és lehetőségek kerülnek terítékre. Az idei ötletek egy része már olvasható a tanszéki honlapon: TDK 2017. Természetesen nyitottak vagyunk minden hallgatói ötletre, javasoljuk egy választott oktatóval konzultálva közösen kialakítani a TDK témáját. Számos érdekes, újszerű ötlet is található a honlapunkon:
- nagy lehetőséget látunk más tanszékekkel való közös téma indításában, hiszen az építészeten belül számos határterület található,
- pályázatszerűen szervezhető tervezési feladat is szerepel a javaslataink között.
Lehet és érdemes teameket is alkotni, hiszen így hatékonyabban és vidámabban lehet dolgozni.
Hisszük, hogy TDK-zni jó, érdekes, tanulságos, és hosszú távon is hasznos lehet - nemcsak a legkiválóbbaknak.
Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt, akik már az idén vagy csak a következő években tervezik részt venni a TDK-n, vagy még nem határozták el magukat, esetleg csak a társukat támogatják!
Időpont és helyszín: 2017. március 2. 16:15, Tanszéki Könyvtár

A szervezők nevében:

Dr. Dobszay Gergely
Horváth Sándor
Heincz Dániel
Szalay Dóra

Épszerk Klub - szeptember 27.

Rendkívüli időpontban!
Vecsésen épül egy fa szerkezetű, kétszintes családi ház, a MAKÉSZ minősített Nebraska Kft. kivitelezésében.
A látogatásra 2016. szeptember 27-én, kedden délután van lehetőség, találkozó és indulás 15,30-kor a BME főbejárata elől.
A kijutás gépkocsival javasolt, jelenleg 4 autó áll rendelkezésre. Szívesen vesszük, ha vannak érdeklődők, akik gépkocsival tudnak jönni.
A téma a Faszerkezetek fakultatív tárgy, az ÉPSZ2 (magastető), az ÉPSZ6 (építési rendszerek) de az ÉPSZ8 (energiatakarékos építés) félévek, illetve rész-témák hallgatói számára lehet különösen ajánlott. Jelentkezni a ksomogyi@epsz.bme.hu címen szükséges, a gépkocsi-lehetőség jelzésével. A ház befogadóképessége miatt a létszám legfeljebb 25 (+/- 3 fő) lehet.

Minden érdeklődőt várunk!

Horváth Sándor

Épszerk Klub - szeptember 15.

Az első alkalom időpontja 2016. szeptember 15. 15,30.
Helyszín az épülő új Dagály uszoda, ami a 2017. évi vizes világbajnokság központi helyszíne.
Az épület a befejezéséhez közeledik, a belső szakipari, és homlokzatburkolási munkák folynak, és most készül az ideiglenes lelátó is.
A látogatás csak regisztrációval, és (sajnos) összesen 25 fő számára lehetséges, jelentkezni a ksomogyi@epsz.bme.hu email-címen kell.
Az építkezésen sisakot kapunk, de stabil zárt cipő elengedhetetlen. Találkozó a Népfürdő utcában, az építkezés bejárata előtt.

Minden Érdeklődőt Várunk!

Horváth Sándor

DL info bővebben

Épszerk Klub - április 7.

Találkozunk 2016. április 7-én, csütörtökön 14 órakor, a Budapesti Vásárközpont belső főbejárati előcsarnoka előtt, vagy rossz idő esetén az előcsarnokban. E héten CONSTRUMA van, ami a hazai építő- és építőanyag ipar legnagyobb seregszemléje. A délután folyamán közösen, vezetett kiállítás látogatást teszünk, melyen célirányosan keresünk fel szakmai érdekességeket, információkat nyújtó gyártókat.
A közös szakmai sétához jelentkezés szükséges a ksomogyi@epsz.bme.hu címen. Az adott alkalommal 20 fős csoporttal lehetséges a bejárás, és a jelentkezési sorrend számít...
A részvétel feltétele, hogy BME hallgatóként regisztrálni kell, melyre elektronikus ingyenes belépőjegyet küldenek.
DL info bővebben

Pataky Rita
Horváth Sándor

Épszerk Klub - március 24.

Az e heti Épszerk Klub összejövetele egy pályázathoz kapcsolódik. A bevonatos alumínium lemezeket, elemeket, kompozit táblákat gyártó Prefa Hungária Kft. építészek és építészmérnök hallgatók számára hirdetett pályázatot, melynek célja a termékek építészetileg igényes és innovatív felhasználásának bemutatása. Részletes feltételek a www.prefapalyazat.hu honlapon olvashatók.
Az Épszerk Klub 2016. március 24-i összejövetele e pályázathoz nyújt ötletet, segítséget, a technikai lehetőségek bemutatásával.
Az előadás címe: Innovatív épületburkolatok, átforduló tetők
Előadó: Nemere Judit okleveles építőmérnök, ügyvezető. Az időpont: 17,15, helyszín a tanszéki könyvtárterem.

Minden érdeklődőt, illetve pályázót szeretettel várunk!

Horváth Sándor
DL info bővebben

Épszerk Klub - március 10.

A féléves tervek, tanulmányok készítésének támogatása érdekében ezúttal egy olyan épületenergetikai programot mutatunk be, mely a rétegrendek pára- és hőtechnikai ellenőrzésén túl alkalmas a teljes épület energetikai számításainak elkészítésére is. Az AURICON program segítségével elkészítünk egy kisebb épületet elemző energetikai számítást, több változatban. A közös munkához laptop szükséges, melyre a program ingyenes, fél évre szóló, és hosszabbítható diákverziója letöltésre került. Az elérési cím: http://energetic.auricon.hu/diakverzio-letoltes/
Az összejövetel időpontja: 2016. március 10., csütörtök, 17,15 óra
Helyszín, mint mindig, az Épületszerkezettani Tanszék könyvtárterme.
Segítőink a program fejlesztői: Szathmáry Csilla építészmérnök, és Balázs Béla építőmérnök.
Minden érdeklődőt várunk!

Horváth Sándor
DL info bővebben


Épszerk Klub - március 3.

Idei első témánk az épületek látványához kötődik, annak egy területéhez, mely részben anyag, részben szerkezet, de leginkább technológia.
Gyakori igény az épülethomlokzatok látszó beton anyagú kialakítása. E témát járjuk körül, meghívott előadónk Kapu László építőmérnök, aki a látszóbeton- látványbeton hazai elismert szakértője, az e témában születő szabvány szerkesztője. Az Épszerk Klub időpontja 2016. március 3. csütörtök, 17,15, helyszíne az Épületszerkezettani Tanszék könyvtárterme.
Mindenkit szeretettel várunk,

Dr. Becker Gábor
Horváth Sándor
Pataky Rita
DL info bővebben


Épszerk Klub - október 8.

A következő látogatás a Corvin sétány utolsó épülete, a C4 jelű irodaház, melyen többek között szigetelési munkákat nézhetünk meg. A szigetelés a TECTUM Kft. kivitelezésében folyik, többnyire fordított tetők készülnek, bitumenes lemezzel.
Találkozó 16,15-kor, helyszín a Corvin sétány végén (Üllői úti klinikák felől könnyebben megközelíthető). Zárt cipő szükséges, védősisakot a Tanszékről és a helyszínen biztosítunk. Regisztráció a ksomogyi@epsz.bme.hu címen.

a szervezők nevében, Horváth Sándor
DL info bővebben


Épszerk Klub - szeptember 24.

A félévkezdéssel együtt ismét indul az ÉPSZERK KLUB, építkezési helyszínt látogatunk meg:
Jelenleg folyik a fiumei úti temetőben a Kossuth Mauzóleum felújítása, melynek építész tervezője Dr. Mezős Tamás tanár úr.
Látogatásunk időpontja 2015. szeptember 24. csütörtök, 16,30.
Találkozó a helyszínen, zárt cipő viselése kötelező.
Előzetes regisztrációt kérünk a ksomogyi@epsz.bme.hu címre.
Minden érdeklődőt várunk!

Horváth Sándor
DL info PLAKÁT


Épszerk Klub - április 29.

A következő Épszerk Klub helyszíne az ÉMI lesz, dátuma 2015. ápr. 29.(szerda)
Témák:
Papp Imre (ÉMI) - ÉMI Épületszerkezettani Labor rövid megtekintése
Bakonyi Dániel (BME) - történeti ablakok hőtechnikai mérésének (hőátbocsátási tényező) bemutatása kalibrált kamrás berendezéssel
Vigh Károly (Hofstädter Kft.) - Történeti ablakok felújítása, átalakítása és újragyártása korszerű iparosított technológiákkal.
Találkozás 16 órakor az ÉMI Diószegi úti telephelyének bejáratánál: 1113 Budapest, Diószegi út 37.http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/ugyfelszolgalat.html
Jelentkezés a szokásos módon a ksomogyi@epsz.bme.hu címen.

Horváth Sándor, Pataky Rita
DL info PLAKÁT


Épszerk Klub - április 16.

E héten CONSTRUMA van, ami a hazai építő- és építőanyag ipar legnagyobb seregszemléje. A délután folyamán közösen, vezetett kiállítás látogatást teszünk. Találkozunk 2015. április 16-án, csütörtökön 14 órakor, a Budapesti Vásárközpont belső főbejárati épülete előtt.Az adott alkalommal 20 fős csoporttal lehetséges a bejárás, jelentkezés szükséges a ksomogyi@epsz.bme.hu címen. A részvétel feltétele, hogy BME hallgatóként regisztrálni kell, melyre elektronikus ingyenes belépőjegyet küldenek.

Horváth Sándor
Pataky Rita
DL info PLAKÁT


Épszerk Klub - március 5.

Az elmúlt félévek sikeres épületlátogatás-hagyományait folytatva, a jelenleg felújítás alatt álló Klauzál téri vásárcsarnokot látogatjuk meg (szerkezetátalakítás, tetőszerkezet felújítás, fémlemez fedés, utólagos szigetelési munkák láthatók).
A találkozó időpontja a szokásostól kicsit korábbi: 2015. március 5. csütörtök, 16 óra. A helyszín természetesen a Klauzál tér.
A látogatáshoz zárt stabil cipő és sisak szükséges; ez utóbbit részben a helyszínen kapunk, illetve a tanszéki \"állományból\" tudunk biztosítani.
Jelentkezés a ksomogyi@epsz.bme.hu címen.
Várunk minden érdeklődőt, a szervezők nevében,

Horváth Sándor
Pataky Rita
DL info PLAKÁT


Épszerk Klub - látszóbeton február 19.

Az Épszerk Klub e félévi első alkalma 2015. február 19-én, csütörtökön 17 órától, a Tanszéki könyvtárteremben, e téma szabályozási, szabványosítási, anyagtani, építéstechnológiai kérdéseivel kívánunk és tudunk foglalkozni.
Vendégeink, előadóink a téma szakavatott képviselői: Kapu László építőmérnök, aki a témával kapcsolatos hazai szabvány szerkesztője, és Pető Csaba, az MC Bauchemie üzletágvezetője; ő gyártott mintákat és lehetőségeket fog bemutatni.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Horváth Sándor
Becker Gábor
Pataky Rita
DL info PLAKÁT


Épszerk Klub november 27.

Kedves Érdeklődők,

Az e heti Épszerk klub helyszíne még az építés idején meglátogatott, de azóta már átadott és felszentelt Boldog Zoltán római katolikus plébániatemplom lesz.
Az időpont 2014. november 27., csütörtök, 17 óra.
Találkozó a helyszínen: 1119 Budapest, Etele út 1-3.
Jelentkezés a már megszokott módon, a ksomogyi@epsz.bme.hu címen lehetséges, a maximális létszám 30 fő.
DL info PLAKÁT

Horváth Sándor, Pataky Rita

Épszerk Klub október 30.

2014. október 30-án, csütörtökön 15 órakor a BVSC uszoda-bővítés építkezését látogatjuk meg.
A vasbeton vázas, könnyűszerkezetes bővítmény mechanikai rögzítésű tetővel és részben íves szendvicspaneles homlokzattal készül, de láthatók a belső befejező szakipari munkák is (burkolások, légzárás, medence, épületgépészet).
Találkozó az uszoda bejárata előtt (1142 Budapest, Szőnyi út 2.) 14:50-kor.
A maximális létszám 30 fő, a jelentkezéseket a ksomogyi@epsz.bme.hu címre várjuk.
DL info PLAKÁT

Horváth Sándor, Pataky Rita

Épszerk Klub október 16.

Folytatjuk az elmúlt félév népszerű épületlátogatásait.
2020-tól az újonnan létesülő épületeket közel nulla energiafelhasználással kell megvalósítani. Ezt fokozottan energiatakarékos és/vagy a passzívházak építésével lehet teljesíteni, amihez szemléletváltásra van szükség. Előremutató példája ennek a 100 lakásos újpesti passzívház, amit meglátogatunk. A tervezéséről tájékoztatót Pólus Károly építész (ARCHIKON), az épület egyik tervezője tart.
A látogatás időpontja: 2014. október 16. csütörtök 15:50
Találkozó: Budapest, XIII., Jász u. 89-91.
Jelentkezni a Tanszéki adminisztráción, a ksomogyi@epsz.bme.hu címen lehet. A maximális létszám 30 fő.
DL info PLAKÁT

Pataky Rita és Horváth Sándor

Épszerk Klub április 28.

Bár a Várbazár utcai frontja elkészült, a háttérben további érdekes munkák folynak. A mélygarázshoz és az öntőházi udvarhoz köthető mélyépítési szigetelések és a meglévő épületek utólagos vegyi (injektálásos) szigetelések kivitelezési munkáit nézhetjük meg.
A látogatás időpontja 2014. április 28. hétfő, 15:45, találkozó a Szarvas tér bejáratánál, a kék konténerek tövében.
Sajnos a bejárás létszáma korlátozott, az első 25 (+3 fő várólistás) jelentkező számára lehetséges, jelentkezni a ksomogyi@epsz.bme.hu címen lehet, a visszajelzéshez szükséges e-mail cím megadásával.

Horváth Sándor
Pataky Rita
DL info PLAKÁT

Épszerk Klub április 11.

A legutóbbi épületlátogatás nagy érdeklődésén felbuzdulva ismét építéshelyszíni bejárást szervezünk. A helyszín az FTC épülő új stadionja, időpontja a szokásostól eltérően pénteken lesz, április 11-én 16 órakor.
A bejárás létszáma 25 (+3 fő várólistás) főben korlátozott, bejutás jelentkezési sorrendben. Jelentkezni a ksomogyi@epsz.bme.hu címen lehet a visszajelzéshez szükséges e-mail cím megadásával. A pontos helyszínt válaszlevélben írjuk meg.

Horváth Sándor és Pataky Rita
DL info PLAKÁT

Épszerk Klub március 27.

A következő összejövetel témája a felülvilágítók, hő- és füstelvezető szerkezetek,melynek előadója Benkő Gábor, az ESSMANN Hungária Kft. alkalmazástechnikusa.
A bemutatón elemzésre kerül a tetőn keresztüli természetes bevilágítás, annak lehetséges pontszerű, sávos és lamella jellegű műszaki változatai, azok energetikai és fényáteresztési jellemzői, de külön lesz szó a csarnok- és egyéb épületeknél szükséges hő- és füstelvezető berendezésekről. Az előadást az Épsz. 5 (csarnok) félév hallgatói számára kiemelten ajánljuk, mert a téma nagy segítséget jelenthet a féléves terv elkészítésében.
Időpont: 2014. március 27., 17,15 óra, helyszín a Tanszéki könyvtárterem
Minden érdeklődőt tisztelettel várunk,

Horváth Sándor
Pataky Rita
DL info PLAKÁT

Épszerk Klub március 13.

A tavalyi, nagy sikerű Zeneakadémia épületlátogatás után most a Kossuth téri mélygarázs és a Parlamenti látogatóközpont építkezését tudjuk megtekinteni. Ennek keretében nem csak a fogadóépület és mélygarázs, hanem a Parlament északi belső udvarának beépítési munkáit, a kivitelezés jelenlegi állapotát is láthatjuk.
A kezdés időpontja a munkaidő illetve a sötétedés miatt egy órával korábbi, azaz 2014. március 13.(csütörtök)16 óra. A találkozó pontos helyszínéről később küldünk tájékoztatást.
Zárt, stabil cipő kötelező, aki tud, hozzon sisakot is, és a személyi igazolvány se maradjon otthon!

A szervezők nevében

Horváth Sándor és Pataky Rita

DL info PLAKÁT

Épszerk Klub február 27.

Tanszékünk ebben a félévben is várja - ÉPSZERK KLUB keretében - a szakmánk műszaki kérdései iránt érdeklődőket. Az első alkalom az épületfizikai folyamatok modellezésének használatába enged rövid betekintést. Az előadásban a Tanszéken végzett korábbi munkák tapasztalatain keresztül mutatjuk be az épületfizikai szimulációk lehetőségeit, ezt követően rövid interaktív bemutatóra is sor kerül, melyhez a megadott hivatkozással elérhető ingyenes program előzetes letöltése, illetve saját laptop szükséges!

A telepítendő program:
http://built-envi.com/wp-content/uploads/2013/07/THERM7Setup.exe

A letöltendő file-ok:
DL info Csomópont

Az előadás címe: Épületfizikai szimulációk az épületszerkezettani tervezésben
Előadó: Bakonyi Dániel, tanszékünk oktatója
A rendezvény időpontja és helyszíne:: 2014. február 27. csütörtök, 17:15, tanszéki könyvtár.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

a szervezők nevében

Dr. Becker Gábor
Horváth Sándor
Pataky Rita

DL info PLAKÁT

Fotók az előadásról:
DL info DSCF5036.JPG
DL info DSCF5037.JPG
DL info DSCF5038.JPG
DL info DSCF5039.JPG


Épszerk Klub november 21.

A félév végéhez közelítve, 2013. november 21-én ez évben utolsó alkalommal rendezzük meg az ÉPSZERK KLUB-ot, melynek témája a könnyű acélszerkezetes lakó-, közösségi- és csarnoképületek.
Előadó Kotormán István, a LINDAB Kft. tanácsadó mérnöke.
Minden érdeklődőt várunk!

DL info PLAKÁT

Épszerk Klub november 7.

Ezúttal az Épszerk Klub kihelyezett ülést tart az Építész Pincében, ahol Major Attila építész saját, ajkarendeki házáról tart előadást \"természetes lakókörnyezet - természetes anyagokkal\" címmel. A tervező részletesen bemutatja az épületet, szó lesz tervezési elvekről, anyagválasztásokról és a gépészeti rendszerről, valamint gazdagon illusztrált fotókat láthatunk a kivitelezés pillanatairól és beszámol a téli-nyári tapasztalatairól, élményeiről.
Találkozó: 2013. november 7. 16:00, Építész Pince - 1088 Budapest, Ötpacsirta utca 2.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

DL info PLAKÁT


Épszerk Klub október 24.

A szemeszter negyedik Épszerk Klubjának helyszíne az épülő Boldog Zoltán Római Katolikus Templom, melynek egyik építésze Tanszékünk oktatója, Páricsy Zoltán. Jelenleg az altemplom szerkezetépítése folyik, ezekbe a munkálatokba tekinthetünk bele. Kérünk mindenkit, hogy lehetőleg hamar iratkozzanak fel, mert a maximum látogatói létszám igen alacsony. Az épületbe szigorúan zárt cipőben, védősisakban, az építésvezetői utasítások betartásával szabad bemenni.
Találkozó: 2013. október 24-én 16:00-kor a helyszínen - 1119 Budapest, Etele út 1-3.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

DL info PLAKÁT


Épszerk Klub október 10.

E félévi harmadik összejövetelünk helyszíne Piliscsabán egy olyan épület, mely passzívháznak készül, ezt követően pedig a bónusz program a piliscsabai Pázmány Péter Egyetem (Makovecz Imre és irodája által tervezett) épületeinek rövid bejárása.
A korábbi alkalmakhoz hasonlóan a tanszéken iratkozzanak fel, külön megadva, aki saját autóval tudna jönni, hiszen a helyszínre gépkocsival mennénk. Az indulást és a szabad helyeket a jelentkezések függvényében még pontosítjuk.
Találkozó 2013. október 10., 16 óra, a Központi épület bejárata előtt.
A látogatás helyszíne Piliscsaba, Arany János u. 17.

Minden lelkes érdeklődőt várunk,

a szervezők nevében Horváth Sándor és Pataky Rita

DL info PLAKÁT


Épszerk Klub szeptember 26.

A következő összejövetelünk szeptember 26-án, 16:00-kor, Bp. XI., Ringló u. 26. szám előtt lesz!
Ezúttal egy háromszintes lakóépület befejezés előtti munkáit láthatjuk, ahol úgynevezett \"aktív hőszigetelés\" kerül alkalmazásra. Építkezéshez alkalmas cipő és ruhaviselet ajánlott, a fényképezés pedig megengedett.
További információ a témához: www.isoactive-3d.hu
Minden érdeklődőt várunk!

DL info PLAKÁT


Épszerk Klub 2013.szeptember 12.

A félév kezdődik, és ismét indul az ÉPSZERK KLUB is.
Kihasználva a nyári feltöltődés során szerzett többlet energiákat, és az első napok szabadabb időbeosztását, az első oktatási hét csütörtökén, azaz
2013. szeptember 12.-én, délután 17 órakor lehetőségünk van a Zeneakadémia épületének, átadást megelőző, utolsó pillanatokban való bejárására, melynek során láthatjuk a pincétől a megújult tetőszerkezetig láthatjuk a már teljesen kész, illetve a befejezés előtti, elsősorban belsőépítészeti munkákat.

DL info Plakát


Épszerk Klub - április 25.

A különleges alkalom miatt Az ÉPSZERK KLUB következő összejövetele kivételesen - a ritmusból kibillenve - 2013. április 25-én csütörtökön a REMATER Kft. telephelyén lesz. Az egyetlen magyarországi újrahasznosított műanyagból készülő vízszigetelés előállításával foglalkozó cégnél megismerkedhetünk az előállítás különlegességeivel, megtekinthetjük a gyárat és végül hegesztéstechnikai képzésen vehetünk részt.
Helyszín: 2217 Gomba I. Külterület ( Monor és Gomba között kitáblázva )
Indulás: délután 3 órakor az egyetem főbejárata elől. Megköszönjük, aki gépkocsival tudja segíteni a látogatást.
A rendkívüli alkalomra való tekintettel a látogatás jelentkezéshez kötött, melyet legkésőbb kedd délután 4 óráig kell megküldeni az enandori@epsz.bme.hu e-mail címre ( kérjük szépen megadni, aki autóval tud jönni ). A jelentkezés a \"Vízszigetelések\" fakultatív tárgy hallgatóira is vonatkozik.

Minden érdeklődőt tisztelettel várunk,

a szervezők nevében

Dr. Becker Gábor
Horváth Sándor
Pataky Rita

Épszerk Klub - március 21.

Az ÉPSZERK KLUB soron következő alkalmának témája a nyílászárókhoz és üvegekhez kapcsolódik.
Az előadás első részében a Bau\\\'13 újdonságait és a \"Minergie\" illetve \"passzívház-mínősített\" alumínium termékeinket fogja bemutatni:
”High-Tec és High Insulation” a Reynaers Alumínium termékeivel. Előadó Mravik Csaba építészmérnök.

Másik témánk a nyílászárók üvegezésénél alkalmazott technikákba enged betekintést.
\"Üvegválasztás az igények szerint\"
Előadó: Tóth Sándor, OROSházaGLAS Kft.
Idópont: március 21. csütörtök 17:15; a tanszéki könyvtár.

Épszerk klub 2013.március 7.

Az ÉPSZERK KLUB következő programja a \"hogyan épült?\" témához kapcsolódik.
Elemzett épületünk Makovecz Imre egyik legutolsó munkája, a makói élményfürdő, pontosabban annak tetőszerkezete, melyet több mint 40 kupola alkot. A \"Hagymatikum\" névre hallgató létesítmény rétegelt ragasztott fából készített, és természetes palával fedett kupoláival kapcsolatos épületfizikai rétegtervi ismertetést Horváth Sándor, míg a kivitelezés (és a sajnálatos tűzeset) körülményeiről szóló beszámolót a SOKON Kft. szakági építésvezetője, Gyetvai Attila építőmérnök tartja.

A Klub időpontja 2013, március 7., csütörtök, 17,15 óra. Helye a tanszéki Könyvtár.

DL info Plakát

Épszerk klub 2013.február 21.

Az Épületszerkezettani Tanszék - korábbi hagyományteremtő kezdeményezéseit folytatva - a 2013. évben is ÉPSZERK Klub sorozatot indít.
Ennek első rendezvénye 2013. február 21.-e, a szokásos csütörtök, délután 17,15. Helye a Tanszéki Könyvtárterem.
Az idei első klubest témája: A TERMIKUS BUROK.
Előadó Pataky Rita.
DL info Plakát

Épszerk klub - november 22.

A félév utolsó ÉPSZERK KLUB alkalma 2012. november 22., 17,15 óra. Helyszín a Tanszék könyvtárterme.
A téma szakmailag most is érdekesnek ígérkezik:
Beszámoló a közelmúltban Düsseldorfban megrendezett Galsstec 2012 kiállításról,
ahol a XXI. század első részének legdinamikusabban fejlődő termékével, és szerkezeteivel kapcsolatos legújabb eredmények és megoldások voltak láthatók.
A hallgatói és oktatói csoport nem csak a kiállításon vett részt, hanem több, igényes üvegszerkezettel megvalósított épületet is meglátogatott.
Tehát: Látogatás az üvegszerkezetek világában!
Vezeti Reisch Richárd.

DL info Plakát


Épszerk klub -november 08.

Tisztelt Érdeklődők!

Az ÉPSZERK KLUB következő összejövetele különleges \"design-elemek\" épületszerkezeteiről szól.

A \"hogyan készült?\" sorozatunkban a \"természetest mesterségesen\" jegyében beszámolunk az állatkerti nagyszikla rekonstrukciós-építési munkáiról, illetve a poroszlói Ökocentrum-ban létesült akvárium építési és belsőépítési munkáiról.
Az akvárium Közép-Európában a legnagyobb édesvízi bemutatóegyüttes, üvegfolyosóval és jellemzően a tiszai állatvilággal.

\"Az Állatkerti nagyszikla, és a Poroszlói óriásakvárium belsőépítészete\"

Vendégeink:

Kóródy Olivér (GALAPAGOS) és Bors László (MC-Bauchemie), akik a technológia szállítói illetve kivitelezői voltak

A KLUB időpontja: 2012. november 8. 17,15

Várunk minden érdeklődőt a Tanszéki könvtárban!

DL info Plakát


Épszerk klub - október 25.

TEGYÜK TISZTÁBA!
RÉSFAL, CÖLÖPFAL, NYÍL VÍZTARTÁSOS VÉDELEM...

Az alapozás, partfal megtámasztás, szomszédos épületek megtámasztása, munkagödör lehatárolás, vízkiszorítás, stb.
Ezek azok a feladatok, melyeket fenti szerkezetcsoportok elláthatnak többszintes pincék, magas talajvízszint, vagy foghíjbeépítés esetén.

DL info plakát13_10_25.pdf Plakátjavascript:changeMMED(\"B01\")> Tisztelt Érdeklődő Hallgatók!
>
> Az ÉPSZERK KLUB e félévi második alkalma 2012. szeptember 27.-én, csütörtökön egy közeli, az egyetemünkhöz kapcsolódó épületlátogatás. A csütörtöki nap marad, de az időpont korábbi: 16,00 óra; ezt a munkaidő, és a szükséges világosság indokolja.
> Találkozó az Infoparkban, a Q2 építkezés bejárata előtt 15,45-kor.
>
> Az épületlátogatás feltétele a munkavédelmi sisak, melyet az építkezésen nem tudnak biztosítani, így akinek van, kérjük hozza magával! (Ez egyre inkább egy olyan kötelező kellék, melyet idővel be kell szerezni...) Akinek nincs, azoknak a tanszéki készletből biztosítunk a helyszínen.
>
> Az épületlátogatás különösen az ÉPSZ6 hallgatói számára ajánlott!
>
> A program házigazdája Dr. Takács Lajos.
>
> Minden érdeklődőt várunk!

DL info Plakát


Épszerk klub

Tisztelt Érdeklődő Hallgatók!

A korábbi félévekben megszokott módon, az ÉPSZERK KLUB ismét szakmai összejöveteleket indít az érdeklődők számára.
Az első alkalom 2012. szeptember 13. csütörtök, 17,15 óra. helyszín a Tanszéki Könyvtárterem.
Téma: \" Az innovatív épületburok\", azaz egyedi tető- és falmegoldások.

Előadónk Jens-Peter Zuther, a Zahner-KME (vegyesvállalat) műszaki igazgatója.
A \"Zahner\" vezető amerikai kivitelező cég, aki innovatív épületburok megoldásokat ajánl.
Nevükhöz fűződik többek között Libeskind, Herzog & de Meuron, Zaha Hadid, Steven Hall, Frank Gehry, és hasonló neves építészek által tervezett épületek megvalósítása.
A KME a legnagyobb német réztermékeket, többek között építészeti rézlemezeket gyártó vállalat.
További információ: www.azahner.com, illetve www.zahner-kme.com

Másik előadó Barta Levente, aki a Szolnok Kas képviseletében néhány projekt megvalósításában szerzett kivitelezési tapasztalatokat, illetve jelenleg is közreműködik egyes projektek előkészítésében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

a házigazdák nevében

Horváth Sándor

DL info Plakát

ÉPSZERK Klub

Kéthetente csütörtökönként a Épszerk Tanszék könyvtárában Épszerk Klub!
Minden érdeklődőt tisztelettel várnak a klub házigazdái:

Dr. Becker Gábor
Horváth Sándor
Pataky Rita

2012.szeptember 13. csütörtök

Tisztelt Érdeklődő Hallgatók!

A korábbi félévekben megszokott módon, az ÉPSZERK KLUB ismét szakmai összejöveteleket indít az érdeklődők számára.
Az első alkalom 2012. szeptember 13. csütörtök, 17,15 óra. helyszín a Tanszéki Könyvtárterem.
Téma: \" Az innovatív épületburok\", azaz egyedi tető- és falmegoldások.

Előadónk Jens-Peter Zuther, a Zahner-KME (vegyesvállalat) műszaki igazgatója.
A \"Zahner\" vezető amerikai kivitelező cég, aki innovatív épületburok megoldásokat ajánl.
Nevükhöz fűződik többek között Libeskind, Herzog & de Meuron, Zaha Hadid, Steven Hall, Frank Gehry, és hasonló neves építészek által tervezett épületek megvalósítása.
A KME a legnagyobb német réztermékeket, többek között építészeti rézlemezeket gyártó vállalat.
További információ: www.azahner.com, illetve www.zahner-kme.com

Másik előadó Barta Levente, aki a Szolnok Kas képviseletében néhány projekt megvalósításában szerzett kivitelezési tapasztalatokat, illetve jelenleg is közreműködik egyes projektek előkészítésében.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk,

a házigazdák nevében
Horváth Sándor

DL info plakát


2012.áprils 27. csütörtök

A félév utolsó ÉPSZERK Klubjára e héten kerül sor. Téma a zöldfalak.
Az aktualitást az adja, hogy a \"Dísznövény 2012\" kiállítás keretében kerül megrendezésre 2012. április 27.-én, pénteken, a Budapesti Corvinus
(volt Kertészeti) Egyetemen

\"A TERVEZÉS NÖVEKVŐ SZEREPE A KLÍMAVÁLTOZÁSRA VALÓ FELKÉSZÜLÉSBEN\" című konferencia.

Ennek keretében 13,30-tó 14,30 ig \"klímaváltozás és energiagazdálkodás az építészetben\"
névvel bevezető előadásokat tartalmazó szekcióülés, majd utána 14,50 - 16,00 között vitafórum lesz.

Bevezető előadások:
Kristály Anikó: A zöldfal technológiák alkalmazhatósága a fenntartható városépítészetben
Pataky Rita: Zöldtetők, zöldfalak alkalmazhatósága az építészetben
Joachim Chen (Gartenamt Wien): Zöldtetők és zöldhomlokzatok támogatási rendszere Bécsben


2012. április 12. csütörtök 17:15

„Minden, ami zár”
A világ első számú, zárakat gyártó cégének bemutatkozása. Az előadás és bemutató elsősorban a jelenlegi harmadéves hallgatók számára lehet érdekes, hiszen a nyílászárók fontos elemei, a zárak, vasalatok legkorszerűbb termékei kerülnek bemutatásra, illetve kézzelfogható közelségbe, de természetesen minden érdeklődőt szeretettel várunk csütörtökön 17:15-kor a tanszéki konzultációs teremben!


2012. március 29. csütörtök 17:15

ÉPSZERK KLUB e heti rendezvénye a fázisváltó anyagokat hozza közelségbe.
Ezeknek semmi köze sincs az elektromos áram fázisához, vagy annak váltakozásához, ellenben halmazállapot-változásuk során energia szabadul fel, amit az épületek fűtése és hűtése során egyaránt lehet hasznosítani, mivel az átalakulási hőmérséklet az anyagösszetétel révén szabályozható. Ennek révén kitűnően alkalmasak energiatárolásra. Falakba való beépítésük komoly távlatokat nyithat.

2012 első Épszerk Klubja február 16. csütörtök

Az Épszerk Klub első foglalkozásaként minden érdeklődőt szeretettel várunk február 16-án csütörtökön reggel 9:30 órára a Syma csarnokba az V. Magyar Passzívház Konferenciára. Hallgatóknak a belépés ingyenes!

DL info Plakát

2011. december 1. csütörtök

A KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS MÉRHETŐ PARAMÉTEREI
helyszín: tanszéki konzultációs terem
előadók: Leskó Zsuzsanna és Áts Árpád építészmérnök hallgatók
DL info Plakát

2011. november 17. csütörtök

AFRIKAI HANGULATBAN...
a felsőtárkányi Hotel Bambara építészeti és épületszerkezeti megoldásai
Építész: Pottyondy Péter (KÖZTI)
Épületszerkezetek: Pataky Rita mestertanár
DL info Plakát

2011. november 3. csütörtök

Mitől intelligens egy kilincs?
Ki gondolná, hogy egy kilincs megtervezése a formaérzéken kívül milyen komoly szakmai tudást igényel? A világ legjobb designereit és építészeit hívják meg tervezésükre. Sok szép és okos kilincsen kívül megismerkedhetünk pl. a pánikzárak működésével is.
DL info bővebben(PDF)

2011. október 20. csütörtök, 1715

az ÉPSZERK KLUB e héten a szárazépítés témájában nyújt szélesebb körű kitekintést.
Az összejövetel különösen az EPSZ 4 félév hallgatóinak ajánlott, mivel a szerelt válaszfal, álmennyezet, álpadló témája e félévben aktuális tananyag, bár természetesen az este során a kötelező tananyagon túlmutató ismeretekről is lesz szó.

Előadó Szentesi Mária, a RIGIPSZ Hungária műszaki vezetője.
Előadásának címe: \"Érdekességek és újdonságok a szárazépítésben\"


2011. október 6. csütörtök, 1715

Téma az épületek injektálása.
Ezen belül szóba kerül az épületmegerősítés, a repedések kitöltése, és a különböző nedvességhatások elleni utólagos szigetelések.
Vendégelőadónk Bors László, az MC-Bauchemie tanácsadó mérnöke.


2011. szeptember 22. csütörtök, 1715

Helyszín a HAP Galéria, Budapest II., Margit körút 24.

A Galériában most zár Latinovits Zoltán, a XX. század egyik legnagyobb színész-tehetsége építészeti munkásságáról rendezett emlékkiállítás.
Latinovits Karunk hallgatója volt, és építészmérnöki diplomát szerzett.
A kiállításon hallgatói munkái, ÉPSZERK jegyzetei, és pályakezdő munkássága idején készült tervei vannak bemutatva.

A klub alkalmával lehetőség nyílik a korábbi építészmérnöki oktatásról történő beszélgetésre, régebbi rajzok, jegyzetek lapozgatására.

Mindenkit szeretettel vár Winkler Barna építész (HAP Galéria)
 
HUENDE

Elérhetőségünk
1111 Budapest,
Műegyetem rkp. 3.
K.épület II.emelet 40.
telefon: +36 1 463 3948
epszerk@epsz.bme.hu
tanszéki facebook
Támogatóink
Egyetemi linkekSzakmai linkekKari reform