BME

Solar Decathlon Odoo project

A Solar Decathlon egy nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amit 2002 óta rendeznek meg az USA Energetikai Minisztériuma és a spanyol kormányzat szervezésében. A verseny fő célkitűzése a napenergia felhasználásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése, a megújuló energiák és energiahatékony szerkezetek megismertetése a diákokkal; az új technológiák széleskörű társadalmi elfogadtatása, ezek használatának ösztönzése, valamint a szoláris technológiák épületszerkezetekbe történő esztétikus és szerves integrálása.
A verseny során minden résztvevő csapatnak piaci szereplőkkel együttműködve kell egy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet megterveznie és felépítenie. A következő verseny 2012-ben Madridban kerül megrendezésre. A versenyben résztvevők munkájának tíz szempontnak kell megfelelnie: építészeti minőség, mérnöki tervezés és kivitelezés, energiahatékonyság, villamos energia mérleg, komfort, háztartási berendezések, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, ipari megvalósíthatóság és piacképesség, innovációk, fenntarthatóság.

Régiónkból elsőként a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjaiból álló csapatunk nyújtott be sikeres, a versenyen való indulás feltételeit teljesítő pályázatot, 42 pályázó részletes szakmai anyaga alapján választották ki az indulás jogára a 20 jelöltet. A növekvő feladatoknak megfelelően folyamatosan duzzadó csapat egy projektszervet, amelyben a Műegyetem 6 karának hallgatói vesznek részt az Építészmérnöki Kar vezetésével. A BME Európában is egyedülálló helyzetben van abból a szempontból, hogy a projekt megvalósításához szükséges összes szakterületen magas szintű képzést nyújt.

Az eltelt közel egy év alatt hallgatóink az eredményes tavaly októberi pályázatleadás után tavasszal elkészítették az épület tender tervét és megvalósításának részletes koncepcióját, majd ezt Barcelonában a mi Construmánkhoz hasonló építőipari kiállításon tartott rendezvény keretében sikeresen bemutatták. A kiviteli terv szintű terveket október elején bemutatták Madridban. A program fokozódó publicitást kap: számos alkalommal szerepeltek a sajtóban, reggeli TV műsorban, az épület modelljét nagy érdeklődés mellett önálló standon mutatták be a Tudományok Hídja rendezvényen is.

További információ: http://www.odooproject.hu és: http://www.sdeurope.org

 
HUENDE

Elérhetőségünk
1111 Budapest,
Műegyetem rkp. 3.
K.épület II.emelet 40.
telefon: +36 1 463 3948
epszerk@epsz.bme.hu
tanszéki facebook
Támogatóink
Egyetemi linkekSzakmai linkekKari reform